Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční cukroví - osvedčené recepty

19. 12. 2009

Anglické kokosky

Ingredience:
100 g másla, 1 vejce, 150 g hnědého cukru, 150 g hladké mouky, 1/2 malé lžičky prašku do pečiva, 75 g mletého kokosu, 50 g ovesných vloček, 2-3 velké lžíce Tatry

(na 3 dávky jsme měly cca 2sáčky kokosu a 2tatry. Hodně se spotřebovalo na obalování)

Postup přípravy: Tuk, vejce a 125 g cukru utřeme. Přidáme mouku s práškem do pečiva, 50 g kokosu, vločky. Po zpracování dáme na 1-2 hodiny do chladna. Zapneme troubu na 175 °C a necháme předehřát. Plech vyložíme pečícím papírem. V misce smícháme zbytek kokosu, trochu vloček a 25 g cukru. V druhé misce je kondenzované mléko. Z těsta umotáme 45 kuliček, které namáčíme v mléku a potom obalíme kokosovou směsí. Klademe je na plech s papírem a pečeme asi 15 minut. Někdy se mírně rozjedou, ale neni to na závadu.

 

Andělská očka

Ingredience:
Na 40 kousků: 100 g hladké mouky, 40 g cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru, kůra z 1/2 pomeranče, špetka soli, 2 žloutky, 60 g másla, 3 lžíce malinové marmelády, 1/2 balíčku tmavé polevy (asi 75 g)

Postup přípravy: Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a sůl. Nakonec přidáme žloutky a na vločky nakrájené máslo. Vše zpracujeme na hladké těto, které necháme v chladnu hodinu odpočinout. Z těsta vytvarujeme asi 30-40 kuliček velikosti vlašského ořechu a poklademe jimi plech vyložený pečícím papírem. Do každé kuličky vytlačíme důlek, který naplníme marmeládou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) asi 15 minut. Tmavou polevu rozpusíme a spodní část vychladlého pečiva do ní postupně namáčíme.

 

Linecké pečivo

Ingredience:
600 g hladké mouky, 400 g tuku (Hera, Stela, Perla...), 200 g cukru moučka, 4 žloutky

Postup přípravy: Zpracujeme těsto, necháme půl hodiny v chladnu odpočinout, vyválíme plát a vypichujeme kolečka. Polovinu plných, druhou polovinu s otvorem uprostřed. Po upečení slepíme pikantní marmeládou.
Používám i jako podlep pod kokosky a jiné druhy cukroví. Těsto nelepí ani se netrhá.

 

Výborné rohlíčky

Ingredience:
150 g hladké mouky, 100 g tuku (Hera), 50 g vlašských ořechů, 20 g cukru, vanilkový cukr, 1 žloutek, citrónová kůra.

(těsto jsme rozdělily na dvě části. Do jedné jsme daly rozemleté vlašské ořechy, do druhé místo ořechů kokos!)

Postup přípravy: Smícháme mouku s cukrem, mletými ořechy nebo koksem, žloutkem a změklým tukem, řádně propracujeme. Necháme odpočinout. Rozdělíme na 4 díly, vyválíme váleček a nožem odkrajujeme stejně velké kousky, tvoříme z nich rohlíčky které pečeme na pečícím papíře do růžova a hned, ještě teplé, obalujeme v moučkovém cukru.

 

 

Žluté hvězdy

Ingredience:
375 g hladké mouky, 200 g hery,  3 vařené žloutky, 2 sáčky vanilkového cukru, citrónová kůra.

1lžíce kondenzovaného mléka a 1 žloutek na potření

Postup přípravy: Žloutky utřeme s tukem a cukrem, přidáme citrónovou kůru a mouku. Těsto dobře uhněteme a necháme 2 hodiny odpočinout. Těsto vyválíme na placku cca 0,5cm a vykrajujeme různé tvary. Před vložením do trouby potřeme kondenzovaným mlékem se žloutkem (1lžíce kondenzovaného mléka a 1 žloutek). Pečeme cca 25min.

 

Chrupinky

Ingredience: Tvaroh, tuk, hladká mouka – vše ve stejném poměru, špetka soli, linecká marmeláda.

Postup přípravy: Z těsta vyválíme placku. Nakrájíme na čtverečky a plníme taštičky marmeládou. Použily jsme formičku na knedlíčky.

 

Vosí hnízda

Ingredience:
Těsto: 300 g drcených piškotů, 120 g moučkového cukru, 120 g másla, 3 lžíce mléka, 6 lžic rumu, 2 lžíce kakaa
Náplň: 120 g moučkového cukru, 120 g másla, 2 žloutky, rum piškoty na přiklopení, moučkový cukr na vysypání formiček

Postup přípravy: Z uvedených přísad vypracujeme hladké těsto. Z těsta ukrajujeme malé kousky, které vpěchujeme do formiček úlků vysypaných cukrem. Do vpěchovaného těsta uděláme vždy koncem vařečky důlek, který vyplníme máslovou náplní. Přiklopíme piškotem a vyklepneme z formičky. Dáme ztuhnout do ledničky.
Náplň: máslo, cukr a žloutky utřeme v hladký krém. Můžeme dochutit rumem.

 

Chróste

Ingredience: 140g hladké mouky, 140g mletých ořechů, hrst rozemletých rozinek, 30g bílé strouhanky, sníh ze třech bílků, trochu rumu a citrónovou kůru.
Postup přípravy: Uvedené ingredience se lehce vmíchají do sněhu z bílků. Lžičkou klademe hromádky na povoskovaný papír a v mírné troubě pečeme. Čím řidčí těsto, tím tenčí placičky. Hrubé těsto vytváří bochánky.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář